Skärpt bevakning av fängelser

Polispatruller bevakar just nu landets åtta tyngsta fångvårdsanstalter, däribland Norrtälje, Hall och Österåker i Stockholms län.

Utanför Österåkeranstalten norr om Stockholm finns sen ett par dagar tillbaka en polispatrull. Dygnet runt patrulleras området kring anstalten med jämna mellanrum. Det berättar säkerhetschefen för kriminalvårdsmyndigheten Stockholm norr, Jesper Arkinger, för Radio Stockholm. Situationen är densamma vid Norrtäljeanstalten och Hall utanför Södertälje. Det är Rikspolisstyrelsen som beslutat att totalt åtta fångvårdsanstalter i landet med högsta säkerhetsklass ska ha polisbevakning. Rikspolischefen Sten Heckscher vill idag inte kommentera beslutet. Men Carin Götblad, länspolismästare i Stockholm, säger att polisbevakningen hänger ihop med de senaste månadernas rymningaroch att det inte är någon omedelbar hotbild som polisen reagerat på. Polisbevakningen är planerad till och med söndag 3 oktober, vad som händer därefter är ännu inte bestämt.
- Långsiktigt måste förstås kriminalvården klara sin uppgift själv, men det är samtidigt vår uppgift att hjälpa till och förebygga brott, säger Carin Götblad till Radio Stockholm.
Polisbevakningen av fängelserna sammanfaller med att Kriminalvårdsstyrelsen fick en ny generaldirektör i tisdags, Lars Nylén som närmast varit chef för rikskriminalpolisen. Lars Nylén har inte gått att nå för en kommentar. Men kriminalvårdsstyrelsens överdirektör Doris Högne säger till Radio Stockholm att kriminalvården inte är inblandad i polisens arbete och han hon inte ens informerats om att det finns polis på plats vid fängelserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".