Stockholm

Fosterbarn fick offentlig ursäkt

0:19 min

Upprättelseceremonin i Stockholms stadshus för de barn som for illa i fosterhem från 1920 framtill 1980 har startat i Stockholms stadshus. 1300 personer väntas närvara men ceremonin har fått kritik för att inte alla får plats i Stadshuset. Olle Hammarberg som kommer från Gotland är en av gästerna.  

– Det svenska samhället ber idag er kvinnor och män som drabbats om ursäkt. Det är en ursäkt utan förbehåll eller förmildranden. Den vanvård som ni utsatts för är en skam för Sverige sa Riksdagens talman, Per Westerberg.

Drygt 1300 inbjudna satt tätt samman i ett par timmar under ceremonien i Blå hallen i Stockholms stadshus och det busvisslades när talmannen nämnde alla människors lika värde. Upprättelseceremonien handlar om de som farit illa i svenska fosterhem mellan 1920 och 1980 och där hela samhället svikit enligt en statlig utredning. En av de inbjudna är Birgitta Jochnick från Halmstad.

– Spännande, men jobbigt. För det är sådant här man stängt alla dörrar till och slängt nyckeln, säger Birgitta Jochnick från Halmstad, en av besökarna i dag.

Känner du dig upprättad nu?

– Nej, det kommer jag aldrig att bli, säger Birgitta Jochnick.

– På något sätt så bekräftas det för oss vad de har gjort mot oss, säger Olle Hammarberg. Det tycker jag känns jättebra. Det jag tycker är jobbigt är ju att jag hade gärna sett att alla som ville vara med skulle ha möjlighet att vara med. Det finns fortfarande de ute i landet som av utrymmeskäl inte kan vara med.

Riksdagens talman Per Westerberg framförde en ursäkt inför de cirka tusen personer som lyssnade.

– Den vanvård ni utsatts för är en skam för Sverige. Den moraliska skulden för vanvården bärs av hela det svenska samhället. Ni stod som barn under samhällets beskydd men ni övergavs. Vi ber idag om förlåtelse för samhällets svek.

– Ni placerades hos fosterföräldrar eller på barnhem. Ni skulle ges värme och trygghet. Ni skulle ges en skyddad uppväxt men drömmen dog när de sociala myndigheterna placerat er. Ni möttes istället av kyla och likgiltighet. Ni utsattes för våld och övergrepp.

– Det svenska samhället vill ge er upprättelsen och dagens ceremoni utgör en viktig del av upprättelseprocessen, sa Per Westerberg.

Det finns också en politisk överenskommelse om att 250 000 kronor ska betalas ut till dem som vanvårdats i fosterhem under perioden 1920-1980 men riksdagen har inte fattat något beslut i den frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista