Högt tryck på familjerådgivingen i Stockholm

Trycket på familjerådgivningen i Stockholm har ökat under de senaste åren, vilket har lett till att de som söker hjälp för att reda ut problemen i sina relationer får träffa familjerådgivarna färre gånger än tidigare.

I våras och i somras var läget dessutom så pressat att det inte gick att boka tid, de som sökte hjälp hos familjerådgivningen i Stockholm uppmanades att återkomma.

Allt fler vänder sig till familjerådgivnigen i Stockholm för att få hjälp med att reda ut problem de har i sina relationer. Antalet nyanmälningar har ökat med 41 procent under åren 2000 till 2003.

Men familjerådgivningen har inte fått ökade resurser i samma utsträckning som efterfrågan har ökat och det får konsekvenser.

De som söker hjälp får träffa familjerådgivarna färre gånger än tidigare. Eva Marie Sundberg som är chef för familjerådgivningen säger till Radio Stockholm att för ett antal år sen låg genomsnittet på mellan fyra och fem samtal per par. Nu är genomsnittet nere i 2,9 samtal per par.

I våras och i somras var läget på familjerådgivningen extra pressat vilket ledde till att det inte gick att boka några tider. De som ringde och ville få hjälp uppmanades istället att återkomma. Men långt ifrån alla återkom. Enligt Eva Marie Sundberg var det mellan 35 och 40 procent som aldrig hörde av sig igen och som därmed inte fick någon hjälp av familjerådgivningen att reda ut sina relationsproblem.

- Är inte det att i praktiken ha ett slags intagningsstopp?

- Ja, det kan man ju säga. Det är ju inte ett intagningsstopp fullt ut, men den som ringer är ju intresserad av att få en tid och komma så snabbt som möjligt, säger Eva Marie Sundberg till Radio Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".