Miljöministern fortsätter hoppas på miljöbränsle för båtar

Försäljningen av det miljövänligare bränslet alkylatbensin för båtmotorer har i sommar varit en besvikelse för både bensinbolag och regering. Men miljöminister Lena Sommestad ger inte upp utan vill öka informationen till båtägarna.

- Jag är besviken att inte fler båtägare hakat på, men jag har absolut inte gett upp hoppet, säger Lena Sommestad till Radio Stockholm.

Sommestad vill följa upp den informationsinsats som redan gjorts. Om inget hjälper kan miljöministern i förlängningen tänka sig att sänka skatten på alkylat.

Alkylatbensin ger i tvåtaktsmotorer stora miljövinster och många med utombordare skulle kunna minska utsläppen, men motståndet hos båtägarna har hittills varit stort.

Både regering, bensinbolag och mackägare tror att det behövs mer information för att få båtägarna att byta bränsle.

Flera mack- och båtägare menar även att den prisskillnad som i vissa fall funnits ökat motståndet. Men även vid mackar som haft samma pris för konventionellt bränsle och alkylatbensin har försäljningen inte motsvarat förväntningarna.

OKQ8 är ett av de bolag som i sommar satsat på ökad tillgänglighet av alkylat, men försäljningen har gått dåligt. Om den inte ökar kan det påverka kommande utbyggnad.

- Det måste ju gå runt, så om vi inte kan öka informationen och öka volymerna så kommer givetvis utrullningen av alkylat på sjöstationeerna att mattas av, säger Peter Himmer, direktör vid detaljhandelsdivisionen på OKQ8.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista