Revisorskritik mot Stockholms stads hantering av Lindgården

Det finns fortfarande mycket att utreda innan ett beslut kan tas om en rivning av den anrika restaurangen Lindgården. Det slår Stockholm stads revisorer fast idag i en ny revionsrapport.

Gatu- och fastighetskontoret i Stockholms stad kritiseras hårt för att Lindgården har tillåtits förfalla och för att ärendet har kostat skattebetalarna miljontals kronor.

i en revisionsrapport som presenterades idag.  Lindgården, den anrika träfastigheten som byggdes inför Stockholmsutställningen 1930 som ligger intill Gröna Lund på Djurgården, togs över av ett privat företag för 14 år sen. I uppgörelsen ingick ytterligare en fastighet där det idag drivs en restaurang, men Lindgården står tom öde och förfallen.

Företaget betalade ingenting för själva fastigheterna men skulle betala hyra för tomten och lovade dessutom att att rusta upp Lindgården, annars skulle företaget tvingas böta två miljoner kronor. Men avtalet följdes aldrig och nu hotas Lindgården av rivning. Dessutom har staden gått miste om tio miljoner kronor thittills och det kan bli mer.

Om Lindgården rivs kan annan verksamhet etableras på tomten vilket betyder att företaget som hyr marken kan tjäna upp skattnigsvis 20 miljoner kronor, stockholms stad tjänar ingenting. Men om rivningen stoppas kan staden få igen en del av dom förlorade pengarna.

Stadsrevisor Lars-Erik Kalles tycker att det finns anledning att se över avtalen igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista