Arbetsmiljöverket hotar stänga nattöppna 7-elevenbutiker i Stockholms city

Arbetsmiljöverket skärper nu säkerhetskraven för tio nattöppna 7-elevenbutiker i centrala Stockholm. Om inte butikerna förbättrar säkerheten och arbetsmiljön hotas de av stängning nattetid eller böter på upp till 200 000 kronor.

Arbetsmiljöverket har sedan två år tillbaka sett hur ett tiotal nattöppna 7-elevenbutiker har haft problem med rån, snatterier och hot mot den oftast unga personalen. 

Nu måste butiksägarna ta större ansvar för de anställdas psykosociala miljö, menar Arbetsmiljöverket. För att få ha nattöppet måste butikerna dels ha ett slutet kontantsystem som personalen inte kan tvingas att ta pengar ur, dels ha antingen dubbelbemanning eller låst ytterdörr med så kallad nattlucka.

- Unga personer jobbar ensamma på natten och inte har någon att vända sig till om något händer, det skapar stor oro och stress, säger Yvonne Göpel, biträdande tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket.

De flesta butiksföreståndarna på 7-eleven tycker att slutna kontantsystem är bra. Däremot är de kritiska till verkets övriga krav. Nattluckor fungerar inte och att införa dubbelmanning kostar butiksägaren runt en halv miljon kronor per år, vilket är dyrt. 

Scandinavian Convenience Sweden AB, som äger franchiserätten till 7-eleven, överväger att överklaga Arbetsmiljöverkets beslut. Det säger Dick Malmlund, säkerhetsexpert på Svensk handel, som bistår 7-elevenbutikerna i säkerhetsfrågor.

Han är kritisk till kravet på dubbelbemanning:
-De flesta rånen begås med skjutvapen och då spelar det ingen roll att man är två, säger Dick Malmlund till Radio Stockholm.

Men Arbetsmiljöverkets Yvonne Göpel anser att även snattare och berusade gäster kan innebära oro för butikspersonalen:
- Det är en otrygghet och då skulle det vara tryggare om man nu var dubbelbemannad.

Om inte de tio 7-elevnbutikerna följer verkets krav före den 3 januari nästa år kan de tvingas stänga mellan 23.00 och 06.00, eller betala böter på 200 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".