Ökade satsningar på skola, barnomsorg och äldre i Stockholm nästa år

Oförändrad skatt och mer pengar till stadsdelarna i Stockholm nästa år, det framgick av den budget som den politiska majoriteten presenterade i Stockholms stadshus på onsdagen. De styrande politikerna vill satsa på sina hjärtefrågor; skola, barnomsorg och äldre. Det satsas också på sociala frågor och på miljöarbetet.

- Satsningarna ska bli möjliga genom två åtgärder. Det första är att vi får en kraftig ökning av statsbidragen från regeringen, drygt 400 miljoner kronor mer under 2005. Sedan lägger vi väldigt tuffa besparingskrav på de olika nämnderna vilket gör att vi kan frigöra pengar därifrån som sedan omfördelas till alla stadsdelar, säger finansborgarrådet, socialdemokraten Annika Billström, till Radio Stockholm.

Men trots att det på pappret ser bra ut kommer det ändå att bli mycket tufft för stadsdelarna nästa år. En stor del av de pengar som nu satsas kommer att ätas upp av löneökningar och andra kostnadsökningar som stadsdelarna har. Annika Billström håller dock fast vid att satsningarna ska kunna genomföras.

- Vi vet inte vad pris- och löneökningarna kommer att ligga på nästa år men det kommer att blir mer pengar till flera verksamheter, främst förskolan men det kräver givetvis att alla stadsdelar värnar om varje skattekrona, säger socialborgarrådet Annika Billström.

Den borgerliga oppositionen är kritisk till den budget som presenterades under onsdagen.

- Budgetförslaget kommer att leda till stora underskott och en framtida skuldsättning av Stockholm, säger Kristina Axén Olin, moderat oppositionsledare i Stockholm stad till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".