Södertälje

Politisk manifestation mot kriminell stämpel

1:01 min

Just nu pågår rättegången mot det så kallade Södertäljenätverket, där ett 20-tal kriminella står åtalade för en rad grova brott och nu går politikerna i Södertälje gemensamt ut i en debattartikel i Dagens Nyheter där de berättar hur staden ska ena sig i kampen mot den organiserade brottsligheten och skapa ett tryggt Södertälje. Boel Godner, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande är en av undertecknarna.

– Det är viktigt att vi visar politisk enighet nu när Södertälje är i hetluften i frågor som inte är så roliga för kommunen kanske men vi vill tala om att vi i kommunen vill samla alla goda krafter för att jobba förebyggande mot kriminalitet i kommunen, säger Boel Godner.

I våras startade kommunen sociala insatsgrupper i där skola, polis och socialtjänst jobbar tillsammans för att identifiera unga människor som skulle kunna vara lättrekryterade till brottslighet.

Under 2012 kommer man börja jobba med den andra delen i verksamheten där man fokuserar på ungdomar som vill hoppa av från kriminella nätverk. Och i det jobbet samarbetar socialtjänst, polis, arbetsförmedling, försäkringskassa, kriminalvård och frivård.

Boel Godner hoppas att bilden av Södertälje är en annan om fem år.

– Ja då tror jag att vi sammankopplas med att vara en trevlig stad med gott om arbetstillfällen, en tillgång för Stockholmsregionen.

Emma Hultgren

P4 Radio Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista