Lång väntan på psykiatrihjälp för hjälpsökande unga i Stockholms län

Barn och ungdomar som behöver psykiatrisk hjälp kan få vänta länge på stöd i Stockholms län. Hälften av mottagningarna klarar inte målet att ta emot ungdomarna inom fyra veckor, visar en enkät som Radio Stockholm har gjort.

Radio Stockholm skickade ut en enkät till 32 BUP mottagningar, 28 av dem svarade och det visade sig att många har långa köer. Målet är att barn eller unga ska få hjälp inom fyra veckor. 13 mottagningar klarar inte den målsättningen. 

Längst var väntetiden i Nacka där en hjälpsökande kan få vänta på hjälp i allt från ett halvår upp till ett år.

– Det känns förstås inget bra för vi vet ju att det finns ett stort behov hos den som väl har bestämt sig för att kontakta psykiatrin, säger Gun Svensson på mottagningen i Nacka.

Orsaker till de långa väntetiderna kan vara att BUP fått mindre resurser, får göra fler större utredningar samt att de som söker hjälp mår sämre. Några mottagningar som hade betydligt längre väntetid än andra just vecka 35 var förutom Nacka, Haninge, Järva, Sigtuna och Vällingby. Men det ska betonas att akuta fall, såsom självmordsbenägna får hjälp direkt.

Radio Stockholm har i enkäten koncentrerat sig läget vid BUP-mottagningarna i vecka 35 i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".