Belöningar till tipsare om brott allt vanligare

Alltfler kommuner utfäster belöningar till privatpersoner som kan hjälpa till att lösa brott. Det senaste exemplet är Nynäshamns kommun som lovar pengar till dom som tipsar om skadegörelse mot bland annat pendeltågstrafiken.

– Det man måste vara observant på är att inte kommuner går in och tar över rent polisiära uppgifter, men så långt har det ännu inte gått, säger Leif Petersén, förbundsjurist på Kommunförbundet, till Radio Stockholm.

Täby kommun delade i våras ut en belöning till flera personer som hjälpte till att lösa en grov våldtäkt. I Nynäshamn har kommunledningen nu utfäst en belöning till dem som kan bidra till att skadegörelse mot pendeltågstrafiken och kommunala byggnader stoppas.

Det finns ett allmänt förbud som säger att kommunerna inte får ge några bidrag eller förmåner till enskilda personer. Men det finns ett undantag. Om personen kan bidra till att polisen får stopp på brottslighet som på olika sätt drabbar kommunen så kan det vara tillåtet.

– På senare tid har det blivit allmänt erkänt att kommunerna ska delta i brottsförebyggande arbete, bland annat genom olika samarbeten med polisen och i extrema fall kan det vara rätt att kommunen ger ersättning till enskilda personer, säger Leif Petersén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".