Bergvärme kan värma Stockholm

I framtiden kan Stockholm komma att värmas av bergvärme från Björkö i Mälaren. Frågan är bara om tekniken och teorin håller.

Tanken var att varmvatten från jordens inre skulle värma stora delar av stockholms bostäder. Men trots att teorin verkar stämma så kommer projektet för närvarande inte att bli verklighet.

Forskarnas teori är att en meteorit slagit ned för drygt en miljard år sedan och att det gör att bergrunden är full av sprickor där varmt vatten sipprar upp.

Efter att ha borrat en kilometer ned i jorden på Björkö i Mälaren så är sprickorna inte stora nog för att släpp igenom tillräckligt med vatten enligt Herbert Henkel projektledare och lektor vid KTH.

Hittills har projektet kostad drygt 10 miljoner - och för att forsätta ned till de för uppvärmning intressanta djupen behövs ett par hundra miljoner ytterligare - men de pengarna finns inte idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista