SL kan få konkurrens

Vid årsskiftet blir det möjligt för privata bolag att starta lokal kollektivtrafik - det är en ny lag som innebär att SL inte längre kommer att ha monopol på att bedriva kollektivtrafik i Stockholms län.

En konkurrent skulle till exempel kunna starta en konkurrerande busslinje på sträckor där det idag går pendeltåg - eller som tvärförbindelser, något som ofta saknas i länet.
Helena Gibson Ek på bussbranschens riksorganisation säger att många bolag har planer:

- Vad som kommer hända den 1:a januari, det är väl ingen som egentligen riktigt vet. Jag vet ju att det bland våra medlemsföretag så tänks det och planeras. Om jag får sia, men det är ju rena gissningar, kanske vi får se en del pendlingstrafik. Vi vet att en del företag som startar arbetspendling från centrala Stockholm till sina fabriker eller produktionsställen.

När den nya kollektivtrafiklagen börjar gälla blir det fritt fram för privata bussbolag att köra linjetrafik även inom länet. Idag har de bara rätt att köra över länsgränserna:

- Från bussbranschens sida välkomnar vi ju lagen för att det ger våra medlemmar möjligheten att vara entreprenörer igen, säger Helena Gibson Ek på bussbranschens riksorganisation.

Men exakt vad det kommer innebära är svårt att säga och bussföretagen vill inte avslöja några konkreta affärsplaner.

Diskussionerna inom branschen kretsar mest kring nischade linjer, som tex direktbussar mellan olika kommuner och förorter, eller lyxigare pendlingsbussar med sköna säten och internetuppkoppling, lite som Trosabussen. Just den linjen är upphandlad och kör mellan Liljeholmen och Trosa, men med nya lagen hoppas politikerna på ökat utbud inom länet och att fler ska lockas åka kollektivt, precis som pendlaren Anna Bida Wränghede:

- Jag bor i Trosa och pendlar till mitt jobb i Stockholms city varje dag. Det är fantastiskt bra. Dels för att man kan lämna bilen hemma, dels med tanke på att det varit mycket tågproblem. Trosabussen gå alltid i tid, det är trevligt, det är bussfil och det är ett bra miljöalternativ, säger Anna Bida Wränghede.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista