Julstressen kan bli värre i år

1:33 min

Stressforskare uppmanar nu stressade storstadsbor att dra ner på ambitionerna inför jul, särskilt eftersom julledigheten är kort i år.

– Det finns många sätt hur man kan handskas med sin stress och ett sätt är ju att göra någonting aktivt åt den. Att lära sig förstå att jag inte kommer att hinna med allt, vad det är som är viktigast och att vara ute lite i god tid, säger Arne Lowden.

Enligt en undersökning som Svenska kyrkan gjorde inför förra julen är närmare en femtedel av svenskarna stressade inför jul och mest stressande är alla julklappar som ska köpas. Var fjärde blir också på sämre humör när julen närmar sig. I år är julledigheten dessutom kortare än vanligt.

– Det här betyder att vi kommer att behöva planera den här julen litet extra. I år får vi nog försöka vänja oss vid att vi inte kommer att kunna ha samma höga ambitionsnivå för vi kommer inte att hinna med riktigt.

– Vi måste ju se till att kunna njuta av de få lediga dagar vi får här i julhelgen så att man får inte låta sig dras med i julstressen. Man har allt att vinna på att försöka vara medveten om julstressen, om man nu har den, och försöka mota den i grind så snart som möjligt, råder Arne Lowden.

Fråga

Elisabet Andersson

P4 Radio Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.