Vill förhindra att det upprepas

2:25 min

Stockholms finansborgarråd Sten Nordin kommer att försöka hindra den främlingsfientliga manifestationen som hölls i Gamla stan i lördags från att hållas igen.

– Det vi har diskuterat initialt är att det ska bli en återkommande tradition, säger Stefan Jacobsson.

Och det ska bli i gamla stan?

– Det kan jag inte svara på men centrala Stockholm lär det bli.

(Ljud från oroligheterna i Stockholm under helgen)

Ja, så här lät det i Radio Stockholm i lördags, när de främlingsfientliga manifestation samlade över 500 personer, och det var lika många motdemonstranter. Och det är det här finansborgarrådet Sten Nordin inte vill se igen nästa år.

– Nästan var tredje stockholmare har ett annat ursprung än det svenska. De bidrar otroligt till Stockholm och ska känna sig välkomna och trygga här, säger Sten Nordin. Och det är klart att den här typen av demonstrationen påminner dem varje år om något obehagligt och jag vill verkligen säga att jag står på deras sida och den här typen av demonstrationer inte hör hemma i Stockholm.

Finns det anledning att försöka påverka så att det inte alls blir demonstration mitt i stan?

– Ja, den dialogen kommer vi att fortsätta med polisen att vi inte vill ha det här mitt i stan.

Att hindra har demonstrationer har visat sig svårt. Inte minst i Salem där kommunalpolitiker till och med uppvaktade regeringen för att få stopp på den årliga marschen. Ett år stoppade Länsrätten tillståndet att demonstrera, men det beslutet hävde sen kammarrätten. Att Salemmarschen till slut las ner var arrangörernas eget beslut.

Sten Nordin vill försöka förhindra att ni har er demonstration mitt i stan nästa år, vad tycker du om det?

– Det får stå för honom, säger Stefan Jacobsson. Än så länge har vi lagar och förordningar att rätta oss efter och demonstrationsfriheten är ju Stockholm bunden till så jag tror att han får väldigt svårt att hindra oss att manifestera.

Elias Vänerlöv

P4 Radio Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.