Carema lovar att skatta i Sverige

1:20 min

Vårdbolaget Carema Cares vinst kommer i fortsättningen att beskattas i Sverige. Det lovar det hårt kritiserade bolagets ägare i en tidningsannons i flera tidningar idag, rapporterar Ekot.

De skatteupplägg som nu används kommer därmed att omvandlas till aktiekapital.

– Vi har lyssnat på de som bor hos oss, deras familjer, diskuterat internt i företaget och självklart också lyssnat på alla politiker, säger Magnus Lindquist, på Triton som äger Carema.

– Slutsatsen är även om de här skatteuppläggen följer svensk lagstiftning så är det inte lämpligt för ett företag som bedriver äldreomsorg att ha dem så därför beslutar vi för att ta bort dem.

Den privata äldreomsorgen har på senare tid kritiserats bland annat för skattupplägg där vårdbolagen finansieras av stora lån från riskkapitalbolag med höga räntor. På så vis försvinner vinsterna i vårdbolagen i räntebetalningar. Men eftersom vårdbolagen ägs av riskkapitalbolagen är ränteutgifterna bara ett sätt att gömma vinsten för beskattning.

I dag ber Carema Care om ursäkt för bristerna i vården och lovar dessutom att lån på 4,1 miljarder kronor ska omvandlas till aktiekapital.

Därmed kommer vinsten att beskattas i Sverige. Något som politikerna också har begärt, konstaterar Magnus Lindquist.

– Nu har det också kommit tydliga signaler från regeringen att de kommer att se över det här och förtydliga hur det här ska hanteras framöver, något som vi så klart välkomnar.

Lasse Johansson

Ci Holmgren