Nacka

Upphandling av biblioteken anmäls till JO

3:28 min

För ett år sedan beslutade Nacka kommun att driften av biblioteken skulle upphandlas. Det är första gången i Sverige som en hel kommun upphandlar driften av biblioteken men under året har processen pågått i det tysta och nu växer kritiken mot hur upphandlingen gått till.

En enig opposition i kulturnämnden är kritisk mot att de inte fått någon information om varifrån anbuden kommer och nu går oppositionsledaren Mattias Qvarsell till Justitieombudsmannen med frågan.

– Vi har blivit lovade att vi ska få information genom hela processen men den enda information vi får är att "vi inte kan berätta något. Det finns ingenting att rapportera". "Jaha men varför sitter vi här då?". "Ja - vi ska ju rapportera". "Ja men ni rapporterar ju inget?". "Nej det får vi inte göra". Så vi fick inte reda på någonting annat än att processen fortlöper.

För en vecka sedan sammanträdde kulturnämnden i Nacka för att bland annat få information om hur upphandlingen av biblioteken går vidare.

Socialdemokraternas Mattias Qvarsell hade då ett antal frågor som han ville få svar på.

– Vad är det för innovativa lösningar som kommit? Vilka är det som lägger bud? Hur tar man till vara personalens kompetens? Vad anser anbudsgivarna om kollektivavtal? Vad har de för vinstkrav? Hur säkerställer man att de kommersiella inslagen inte ska förstöra utbudet? Hur säkerställer man att ägarnas religiösa eller ideologiska förtecken inte ska styra innehållet?

– Vi fick inga svar på någonting.

Kulturnämndens ordförande centerpartisten Hans Peters hänvisar till upphandlingssekretessen och säger att politikerna kommer bli informerade om vilka anbud som lagts först när upphandlingen är klar.

– Det kommer man få veta i början av nästa år när tilldelningsbeslutet kommer, och det är tjänstemän som sköter detta. Det råder sträng sekretess kring detta och ingenting får läcka ut.

Men en sak som är klar är att kommunen bara har lagt anbud på två av de sex bibliotek vars drift ska upphandlas. Det beslutade kommunstyrelsen i juni efter att ha gjort en undersökning bland de anställda på biblioteken i Nacka.

– Därför att man gjorde en undersökning där man tog reda på vad bibliotekens personal tyckte. Och då kom man fram till att en tydlig majoritet vid två bibliotek tyckte att kommunen skulle lägga egenregianbud, och detta gjordes.

I undersökningen begärde kommunen att tjugotalet tillsvidareanställda på Nackabiblioteken skulle svara med namn och personnummer på frågan om man ville att kommunen skulle lägga ett eget anbud.

Och det är sammanställningen av de svaren som kommunstyrelsen lutar sig mot i beslutet från i juni. Mattias Qvarsell tycker att det är problematiskt.

– Ja!, då har man ju inte tagit hänsyn till kommunmedborgarnas intressen. Då har man ju tagit hänsyn till några anställda som råkar vara anställda av kommunen, vad de har för intressen.

– Men jag tycker att det är ganska hemskt att man tvingar personalen att fatta politiska beslut.

Och nu vänder sig Mattias Qvarsell till justitieombudsmannen för att klaga på hur utförsäljningen av biblioteken har gått till och att politikerna hållits utanför processen.

– Kanske Justieombudsmannen kan ha några synpunkter på det här förfarandet. Jag ska helt enkelt ta reda på om det är förenligt med god demokrati.

– Om man kan tolka upphandlingsreglerna så extremt - att de som ska ta ansvar inte får någon information - och vilken mån man i så fall kan kräva att politikerna ska ta ansvaret.

Kulturnytt har sökt kommunstyrelsens ordförande Erik Langby för en kommentar, men utan resultat.

Hedvig Weibull

Kulturnytt
hedvig.weibull@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista