Stockholm

Anställda: Vi har plundrat p-automater

2:17 min

Anställda på Nordisk bevakningstjänst som sköter tömning av stadens parkeringsautomater har i flera år systematiskt stulit pengar ur p-automaterna. Det rör sig om miljontals kronor, säger flera anställda som Radio Stockholm pratat med. Erik, som egentligen heter något annat och vars röst bytts ut mot en skådespelares, säger att han stulit hundratusentals kronor.

– Jag tror att jag hamnar på 800 000 kronor. Jag vet att vissa andra människor som ligger över min summa, det vet jag garanterat. De flesta på min avdelning tar pengar, kanske 40-50 pers har snott genom åren och då pratar jag bara om tömmarna. Det är inte så många som berättar att de tar, men när någon kör ner handen i fickan och plockar upp 60-70 kronor i mynt till fikat då förstår man vilka som stjäl.

Nordisk bevakningstjänst tömmer och servar p-automater åt bland andra Stockholm stads trafikkontor, Stockholm parkering AB och SL.

Flera nuvarande och före detta anställda berättar att stölderna har pågått i över tio år. Det är svårt att säga exakt hur mycket pengar som stulits, men de anställda vi pratat med säger att det rör sig om 6-7 miljoner eller ännu mer.

Stölderna görs av både servicetekniker och mynttömmqre. Tekniker kommer bara åt mynt som fastnat i p-automaten, så kallade spillpengar.  En servicetekniker kan få ihop flera tusen kronor i månaden i spillpengar, säger flera anställda till Radio Stockholm.

De stora pengarna stjäls av mynttömmare. Mynttömmarna ska ta med sig boxen från parkeringsautomaten till ett speciellt tömningskärl i bilen och tömmaren ska inte själv kunna komma åt mynten men de som stjäl har nycklar som de öppnar myntboxen med och på så vis kan de ta mynten.

Det är helt i strid med företagets säkerhetsrutiner. Mynttömmarna ska inte ha de här nycklarna men anställda som Radio Stockholm varit i kontakt med säger att de flesta mynttömmare har nycklar och för att bevisa det har Radio Stockholm fått ett par av dem. 

Nästa steg blir att sopa igen spåren efter stölderna.

När en myntbox bytts ut kommer ett kvitto ut som visar hur mycket pengar som finns i boxen men om tömmaren väntar någon minut, trycker tillbaka boxen och drar ut den igen, kommer ett nytt kvitto ut med saldot noll kronor. Vid stöld slängs det första riktiga kvittot och det andra falska tas med tillbaka till kontoret för redovisningen.

Johan är tömmare på nordisk bevakningstjänst. Rösten är en skådespelares.

– Slänger du det första kvittot så är den registreringen borta och sedan tar du ut det andra. Det är det kvittot som Trafikkontoret ser. Är det nollat, ja, då är det nollat.