Fryst skatt och SL-kort kräver undantag från lagen

Landstinget måste undantas från kommunallagens krav om att landstinget måste få ordning på det stora underskottet från 2003 - om skatten och priset för SL-kort ska kunna undgå höjning , säger landstingsdirektör Sören Olofsson till Radio Stockholm.

Som det är nu har tjänstemännen budgeterat med ett överskott på drygt 650 miljoner för nästa år - men skulle landstinget tvingas följa kommunallagen skulle det alltså behövas både skattehöjningar och dyrarare SL-kort, utöver det budgeterade överskottet,  för att komma åt 2003 års stora underskott.

När ekonomin nu börjar se ljusare ut för landstinget vill tjänstemännen därför att fullmäktiga ska göra undantag från kommunallagen - något de allstå har möjlighet till.

I övrigt sägs det bland annat i budgetförslaget att drygt 2 miljarder ska satsas på kollektivtrafik men det är fortfarande strama tyglar som gäller, understryker Sören Olofsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".