För sent införa dubbdäckskatt i Stockholm i vinter

Det kommer inte att bli någon avgift för att använda dubbdäck i Stockholm inför kommande vinter. Förslaget som för närvarande utreds av regeringen hinner inte bli klart i tid.

Det är Länsstyrelsen som föreslagit en avgift för att minska de skadliga partiklar som dubbdäcken river upp - men enligt Vägverket räcker tiden inte till.

Dubbdäcken river upp vägbanan och små partiklar av tungmetaller och andra skadliga ämnen blandas med luften. Partiklarna i stadsluften kan bland annat orsaka- och förvärra luftvägssjukdomar - och de misstänks också förvärra hjärt- och kärlsjukdomar.

För att minska föroreningarna vill länsstyrelsen att fler går över till dubbfria vinterdäck och att en avgift - eller skatt - införs på de dubbade däcken - något som gett bra resultat i Norge.

Idag använder någonstans mrellan 60 och 70 procent av bilisterna i Stockholm dubbdäck - och enligt Vägverket behöver den siffra halveras för att kommande miljömål ska nås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".