1 av 2
I Aneby ligger nu stocken från radioeken (till vänster). Till höger bild från demonstrationerna innan eken slutligen fälldes. Foton Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio samt Anders Wiklund/Scanpix.
2 av 2
Alexander Björk och Joachim Erixon. Foto Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.

Björk gör radioeken till konst

5:54 min

För tre veckor sedan sågades den uppmärksammade gamla radioeken ner. Nu blir eken till konst  i Lommaryd. Där ska konstnären Alexander Björk och Joachim Erixon på Idelunds bygghantverk och snickeri, göra konstverk av eken.

När radioeken sågades ner var det under polisbevakning, eftersom flera personer protesterade kraftigt. Men den gamla eken var i så dåligt skick att man var rädd att hela eller delar av den, skulle ramla och därför togs den ner.

Nu har de friska delarna av eken hamnat i Lommaryd, utanför Aneby.

Där skall konstnären Alexander Björk, och Joachim Erixon på Idelunds bygghantverk och snickeri göra konstverk av eken.

– Jag passerar där på Oxenstiernsgatan ganska ofta och såg att de var på gång och demonstrationer och trädkramare stod där och kämpade för att trädet skulle stå kvar. Till slut förstod jag att det inte var någon större idé och att det helt enkelt var dags för den att fällas. Jag kände att det på något sätt skulle spara något från den som ett minne, säger konstnären Alexander Björk.

Eken var när den fälldes troligen mellan 500 och 750 år gammal och var även intressant för forskare för att ta reda på mer om klimatet i Stockholm.

– Hela processen är omvänd. I normala fall har man en ambition om att skapa ett föremål och skaffar sedan virket. Här är det tvärtom. Vi sitter på virket och skapa ett föremål utifrån det, säger Alexander Björk som nu ska se vilka föremål som går att skapa av det hårda virket.

– Vi har pratat om att få fram två, tre eller kanske fyra föremål säger kreatörerna som inte vill säga så mycket om vad som kan komma ur skapandet.

– Det skulle kunna bli tre vackra skålar, vem vet.

Något av objekten ska sedan tillbaka till Stockholm. Innan man börjar jobba med träet ska det torkas och det kan dröja till nästa höst innan man kan sätta igång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista