Allt fler arbetsgivare kräver utdrag från brottsregistret vid nyanställningar

Det har blivit allt vanligare att företag kräver att arbetssökande har med sig utdrag från brottsregistret.

Detta trots att regering och riksdag har uttalat att det bara är vissa företag och organisationer som har rätt begära att utdraget - som arbetsgivare inom barnomsorgen.

Rikspolisstyrelsen anser att det gått så långt att det nu är fråga om ett missbruk där många riskerar att bli lidande.

Lotta Gustavson, chefsjurist på Rikspolisstyrelsen, säger till Radio Stockholm att arbetssökande riskerar att bli omotiverat bortsållade, när arbetsgivare väljer vem de ska anställa.

Som privatperson har vem som helst rätt att få ett utdrag ur brottsregistret. Det är bara att vända sig till Rikspolisstyrelsen. Men regering och riksdag har klart och tydligt uttalat att det bara är vissa företag och organisationer som har rätt begära att den som söker jobb måste ha med sig utdraget vid anställningsintervjun. Ett exempel är arbetsgivare inom barnomsorgen som sedan snart fyra år enligt lag ska begära in uppgifterna. Detta för att barn ska skyddas mot exempelvis sexualbrottslingar.

Delar av sjukvården är ett annat exempel där arbetsgivaren, enligt lag måste kräva in uppgifterna. Rikspolisstyrelsen uppskattar nu att tre fjärdedelar av alla de som begär registerutdrag i Sverige är personer som behöver utraget när de söker jobb. Och idag har det alltså blivit allt vanligare att även andra typer av arbetsgivare kräver att få se utdrag från brottsregistret.

Lotta Gustavson nämner flera exempel på branscher där kravet på utdrag från brottsregistret vid nyanställningar förekommer:

-Där det har blivit ganska etablerat inom vissa delar är taxi, bussbranschen, bland bemanningsföretag, och det förekommer även inom Posten.

Det är inte olagligt för något företag att begära utdrag från brottsregistret vid nyanställningar. Men Rikspolisstyrelsen anser nu att det har gått så långt att möjligheten ofta missbrukas.

Och frågan handlar inte bara om personer som tidigare har begått brott, säger Lotta Gustavson på Rikspolisstyrelsen.

-I grund och botten anser jag att det är en allmän integritetsfråga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".