Tomtarna hänger med

1:39 min

Trots att en del inte tror på jultomten så spelar han en viktig roll i svenskarnas julfirande. Jultomten är en del av julens stämning, säger Peter Jackson som är professor i religionshistoria vid Stockholms universitet.

– Jultomten som mytologisk gestalt har en stor social genomslagskraft och det tror jag är väldigt centralt när tomten kommer på besök att vi spelar, vi leker, vi låtsas att han finns. Även barnen som slutat tro på tomten vill fortfarande att han kommer på besök eftersom han förknippas med vissa förväntningar, vissa stämningar. Jag tror inte att tomten mister sin betydelse för att man slutar tro på honom, säger Peter Jackson.

Myten om jultomten kom till Sverige från USA i mitten av 1800-talet och vår tids jultomte är en blandning av den svenska hustomten och den amerikanska Santa Claus. Idag är tomten en viktig del av svenskarnas julfirande, trots att de allra flesta slutar tro på honom redan som barn men myter och riter är viktiga för oss människor, säger Peter Jackson.

– Vi har inte mindre behov av sådana här gestalter och ritualer knutna till exempelvis julen än man haft tidigare, säger Peter Jackson.

Vad tror du om jultomtens framtid?

– Han ser ju ut att gå en alldeles lysande framtid till mötes, tycker jag men han ändrar karaktär och vi anpassar gestalten till våra behov och vår livsvärld, säger Peter Jackson.

Elisabet Andersson

P4 Radio Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.