Nämnd i Stockholms stad fälld i domstol

Gatu- och fastighetsnämnden i Stockholm bröt mot lagen när nämnden för två år sen stoppade privatiseringen av parkeringsövervakningen i Stockholm. Det har kammarrätten kommit fram i en dom.
Gatu- och fastighetsnämnden fick inte avgöra en så viktig fråga, anser kammarrätten.

Våren 2002 var en stökig period i Stockholms politiska liv. Den dåvarande borgerliga koalitionen hade sprukigt och det gjorde att privatiseringen av parkeringsövervakningen i Stockholm stoppades.

Stockholmspartiet motsatte sig konkurrensutsättningen, därmed ändrades majoritetsförhållandena och gatu- och fastighetsnämnden avbröt tre upphandlingar tvärt. Det gällde parkeringsövervakningen på bland annat Söder och Norrmalm.

Men det var fel, anser nu kammarrätten som alltså fäller gatu- och fastighetsnämnden för brott mot kommunallagen.

Frågan om konkurrensutsättningen är en så viktig fråga att kommunens högsta beslutande organ, kommunfullmäktige, måste få komma till tals och fatta beslut. Det är viktigt för demokratins skull att viktiga och avgörande frågor avgörs av kommunfullmäktige.

Stockholms stads advokat Oscar Jacobsson säger till Radio Stockholm att han nu ska analysera domen. Nuvarande gatu- och fastighetsborgarråd Roger Mogert (s) säger att domen är en vägledning för nämnden om nämnden skulle hamna i liknande situationer framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".