1 av 2
Bilen går på skenor som förser den med ström. Illustration: Elways.
2 av 2
Flygbild över elbilbanan på Arlanda. Foto: Elways.

Elbilbana byggs och testas vid Arlanda

Som en bilbana fast större
1:27 min

Det ska byggas en testbana för elbilar vid Arlanda. Banan är främst avsedd för lastbilar och bussar och strömmen ska komma från en skena i vägen. Energimyndigheten går in med nio miljoner i projektet och tanken är att få längre räckvidd på tyngre elfordon och spara energi, säger Magnus Henke som är ansvarig vid Energimyndigheten.

– En av de lösningar som står till buds är antingen el från vägen eller från luften och det kan göra att man kan reducera batteribehovet, säger Magnus Henke.

Varför går Energimyndigheten in i det här projektet?

– Det är en effektiviseringspotential som är enorm.

Om vägen elektrifieras kan även tyngre fordon köra längre sträckor med eldrift och batterierna används enligt Magnus Henke på kortare sträckor när bilen behöver lämna slingan.

I väntan på banan så står en karusell och snurrar i en lokal i Solna för att testa delarna. Det är Gunnar Asplund som har utvecklat metoden.

– Att få det att fungera under sommarförhållandena är tämligen enkelt. Det är den andra tiden som är svårt.

Skenan fungerar som en bilbana fast allt är något större.

Fullt utbyggd går det att mer än halvera energiförbrukningen jämfört med dagens fordon och om testerna fungerar ser Energimyndigheten ett nät längs de större vägarna, säger Magnus Henke.

– Det är ju framförallt stora vägar som är aktuella, riksvägar och landsvägar och Europavägar eftersom man behöver en återbetalningsmöjlighet för det här. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".