Avdrag för välgörenhet

1:31 min

Från årsskiftet kan den som skänker pengar till vissa välgörenhetsorganisationer få en skattrereduktion på max 1500 kronor per år. Stockholms stadsmission tycker att lagen är bra men att den kunde vara bättre, säger Yvonne Borg som är kommunikations- och insamlingschef på Stadsmissionen.

– Vi tycker att den nya lagen är jättebra. Vi skulle gärna se att den vore ännu bättre i termer av att givandet kunde öka ännu mer.

Hur menar du att den kan bli bättre?

– Nu har man ju satt vissa gränser för hur mycket avdrag man får göra och vi tycker att den gränsen kunde vara högre så att avdragen kunde bli större, säger Yvonne Borg.

För att fler ska donera pengar till ideell verksamhet inför vid årsskiftet en ny lag som gör det möjligt för privatpersoner att få en skattereduktion på pengagåvor till organisationer som har hjälpverksamhet till behövande eller som främjar vetenskaplig forskning.

Man måste ge bort minst 2 000 per år och skattereduktionen kan bli maximalt 1 500 kronor om året. Det gäller också att den verksamhet man skänker pengar till är godkänd av Skatteverket.

Den nya lagen verkar uppskattas, i alla fall av de personer Radio Stockholm talade med idag. En av dem var Gunvor Wedlake.

– Ja, det låter väl positivt, säger Gunvor Wedlake.

Skulle det påverka ditt sätt att ge?

– Ja, det är möjligt, säger Gunvor Wedlake.

– Det låter vettigt, absolut. Det är kul att uppmuntra, säger Peter Saxby.

– Det är bra, säger Helen Strand.

Varför är det bra?

– För att det är många som skänker men det kanske blir fler som skänker om det blir en skattereduktion, säger Helen Strand.

Hur skulle en sådan lag påverka ditt sätt att ge?

– Jag ger varje år ändå, så det spelar ingen roll, säger Helen Strand.

Kommer du att ansöka om en skattereduktion nu?

– Ja, kanske, säger Helen Strand.

Fråga

Elisabet Andersson

P4 Radio Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista