Svenska kyrkan drar ner på antalet församlingar

Antalet församlingar inom Svenska kyrkan kommer att minska kraftigt det närmaste året. I Stockholmsområdet ser det nu ut som att totalt sju församlingar kommer att försvinna genom sammanslagningar; sex i Vallentuna och en i Ekerö. Detta enligt det förslag som stiftstyrelsen ska ta ställning till i slutet av oktober.

- De flesta är positivt inställda och ser fördelarna med att ta bort gamla församlingsgränser, säger Göran Ritterfelt kyrkoherde i Össeby-garns pastorat i Vallentuna, till Radio Stockholm. I pastoratet kan de fyra församlingar komma att slås ihop.

Bakgrunden till förslaget om att minska antalet församlingar inom Svenska kyrkan är svårigheter att hitta tillräckligt många förtroendevalda i de små församlingarna. Men det är också en ekonomisk fråga, det finns samordningsvinster att göra och församlingarna har inte råd att ha en gudstjänst i veckan, vilket kyrkoordningen kräver.

- Inom en församling i Vallentuna finns en rädsla för att den egna identiteten ska försvinna men vi ska även i fortsättning försöka värna om det lokala engagemanget, säger Göran Ritterfelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".