Skandalscener vid fotbollsderbyt på Råsunda

Fotbollsderbyt mellan AIK och Hammarby urartade fullständigt på Råsunda igår kväll.

När Hammarby gjorde 1 - 0 i mitten av andra halvlek försökte AIK-supportrar storma fotbollsplanen och kravallpolis kallades in för att få kontroll över Råsundas norra sektion.

Domaren Peter Fröjdfeldt fattade snabbt beslut om att avbryta matchen för spelarnas säkerhet.

Först cirka 50 minuter senare kunde matchen återupptas. AIK kvitterade då till 1-1 vilket också blev slutresultatet.

Redan innan matchen blev det bråk. Ett hundratal supportrar drabbade samman i Sundbyberg och en polis fick föras till sjukhus sedan hon fått en flaska i huvudet. Hon fick sys med flera stygn men kunde senare åka hem. Vid bråken i Sundbyberg greps tre personer misstänkta för misshandel, en person greps för hot mot tjänsteman och tre personer för fylleri.

Under själva matchen på Råsunda omhändertogs ett 20-tal personer och polisen använde brandsläckare för att skingra uppretade supportrar. I en lekpark bakom norra läktaren på Råsunda hittades också ett 20-tal flaskor fyllda med bensin. En mamma som lekte i parken med sina barn hittade de första brandbomberna redan på eftermiddagen igår och mamman kontaktade polis.

- Det är ytterst ovanligt att kravallutrustad polisen får gå in på en fotbollsplan i samband med match. Om det blir stökigt brukar oftast matchvärdarna kunna lösa det, men när både domare och fotbollsspelare har fått ta skydd i omklädningsrummen finns ingen annan lösning, säger vakthavande befäl vid polisens länskommunikationscentral Lennart Sjöstrand till Radio Stockholm.

Efter skandalscenerna på Råsunda på måndagen kan AIK räkna med tuffa bestraffningar. Det kan bli tal om böter på upp till 250 000 kronor och kan få spela utan publik i sin nästa match i allsvenskan.

- Det är en tragedi, inte bara för AIK utan för svensk elitfotboll, säger Björn Ahlberg, ordförande i tävlingsutskottet, till TT.

Klubben slipper dock poängavdrag eftersom domaren Peter Fröjdfeldt valde att blåsa i gång matchen efter en timmes avbrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".