Black Army förstår fansens besvikelse

AIK Fotbolls ledning har tagit avstånd från hur delar av AIK-publiken uppträdde under matchen mot Hammarby igår. Supportrar försökte storma planen och matchen avbröts i 40 minuter.

Men AIK:s supporterklubb Black Army tar inte lika tydligt avstånd från det som hände - i en text på deras hemsida idag prisades de aggressiva supportrarna.

Walle Elivuori, vice ordförande i Black Army, förstår att fansen är besvikna efter AIK:s dåliga säsong.

-Sen kan man välja att visa sin frustration på läktaren på olika sätt. De som väljer att visa på det sättet som skedde i går får stå för det själva. Men Black Army som förening tar avstånd från sådana saker.

I texten på Black Armys hemsida imorse hyllades de supportrar som deltog i upploppet som äkta, kärleksfulla fans. Den texten togs bort under dagen idag.

Och Black Armys vice ordförande uttalar sig försiktigt:

-Vi kan inte säga åt folk att göra si eller så. Det är individuellt och vi kan vi inte göra så mycket åt det, tyvärr.

AIK Fotbolls klubbledningen skriver i en text på den officiella hemsidan att man tar avstånd från hur delar av publiken på norra läktaren agerade igår

Ikväll ska AIK-ledningen och Black Army träffas för att diskutera det som hänt.

Upploppet utreds nu av polisen - fem personer greps igår, misstänkta för våldsamt upplopp. Men det kan bli fler misstänkta när polisen tittat igenom videofilmerna som togs.

Hans Löfdahl är gruppchef för supporterpolisen i Stockholms län. Han tycker inte att läktarvåldet har blivit värre.

Men de senaste åren har de bråkiga så kallade risksupportrarna blivit allt yngre, och det påverkar situationen:

-Normalt har man spelregler som gör att man slåss med likasinnade. Men nu har vi sett en nyrekrytering i år, där yngre förmågor inte riktigt lever upp till de här reglerna, så att tredje man blivit drabbade till viss del, säger Hans Löfdahl.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".