Projekt Supporter återuppstår

Stockholms stads Projekt Supporter kommer att återuppstå - något som välkomnas inte minst av polisen efter det uppmärksammade bråket på Råsunda i förrgår.

Projekt Supporter lades ner i brist på pengar för ett och ett halvt år sedan och Stockholms idrottsborgarråd Py Börjeson medger i dag att det kanske inte var helt lyckat att lägga ner projektet.

-Om pollisen säger att det inneburit att man tappat ungdomar, så är det inte bra, naturligtvis. Samtidigt är ju det ett arbete som ska bedrivas inom socialtjänsten, säger Py Börjeson.

Projekt Supporter har drivits sen 1997 med stor framgång i samarbete mellan olika centrala förvaltningar, stadsdelsförvaltningar och socialtjänsten.

Ungdomar samlades upp i samband med idrottsevenemang och fältarbetarna tog hand om berusade personer och lyckades ofta avstyra bråk vid matcher.

Men bland politikerna saknades tillräckligt stöd - främst för att arbetet helt och hållet borde skötas av socialtjänsten som det sades - pengar sköts inte till och för ett och ett halvt år sedan lades alltihop ner.

Till de som saknat Projekt Supporter hör polisen.

Hans Lövdahl är gruppchef för länskriminalens supportergrupp:

-De är ute och ser vad som händer. De har kontakten direkt tillbaka till respektive socialkontor. Ju tidigare vi hittar ungdomarna, desto större möjlighet har vi att hjälpa dem.

Nu återuppstår nätverket Projket supporter - i ny och delvis förändrad form - bland annat hamnar det formellt under brand- och räddningstjänsten för att få en bättre och fastare form - säger idrottsborgarrådet Py Börjeson.

Jan Grönqvist är en av kontaktpersonerna för Projekt Supporter. Han är glad att det väcks till liv igen:

-Det känns fantastiskt roligt att få ett erkännande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista