Förslag på ny lag som stärker elevers rätt kritiseras

Ett förslag om att göra det lättare för mobbade skolelver att få skadestånd ifrågasätts nu av bland annat Lärarnas riksförbund. Ett förslag om att göra det lättare för mobbade skolelever att få skadestånd ifrågasätts nu av bland annat Lärarnas riksförbund.

Det var i våras som regeringen föreslog en ny lag för att barn och ungdomar som mobbas av andra elever eller av skolpersonal ska få större rätt till skadestånd.

Nu har flera myndigheter och organisationer fått titta närmare på förslaget. Barnombudsmannen tycker att det är ett steg i rätt riktning men inom Skolverket och Lärarnas riksförbund finns en tveksamhet.

- Det finns en risk att lärare undviker att ingripa mot bråk, av rädsla för att själva ingripandet ska leda till en anmälan om kränkande behandling, säger Lärarnas riksförbunds ordförande Metta Fjelkner, till Svenska Dagbladet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".