Ärende om ersättningar till friskolor i Botkyrka överklagas till länsrätten

Botkyrka kommun betalar ut för lite pengar till friskolorna. Det är ett brott mot kommunallagen om att alla skolor ska behandlas lika, hävdas det i två överklaganden till länsrätten, som Radio Stockholm tagit del av.

Bråket gäller något som kallas skolpliktsavdrag. Många kommuner betalar mindre till friskolorna än till de egna skolorna. Motivet är att man har kostnader för en överkapacitet. Det vill säga - om ett stort antal elever i friskolor plötsligt skulle hoppa av och återgå till de kommunala skolorna, så måste man ha möjlighet att ta emot dem, både när det gäller lokaler och personal. Samma sak om en friskola skulle gå i konkurs.

I Botkyrka har man tillämpat ett avdrag på fyra procent av skolpengen - men nu har man höjt det till fem procent. Två klagande hävdar att det inte finns någon grund för den höjningen. Misstanken finns, menar de, att kommunen höjer avdraget bara för att bättra på sin budget.

Överkapaciteten, som kommunen hänvisar till, beror snarast på dålig planering, menar de som överklagat och var sitter i dag lärarna och väntar på att en friskola ska gå i konkurs, frågar föräldern Inger Nilsson i sitt brev till länsrätten.

Botkyrka kommun tillbakavisar klagomålen och menar att man räknat helt rätt. Vid länsrätten tror man att beslut i de här ärendena om hur mycket pengar friskolorna i Botkyrka ska få, kan vara klart före årsskiftet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".