Lagstiftning kan stoppa avgift för skolmat

Lagstiftning kan förbjuda kommuner att ta betalt för maten på gymnasieskolorna. Det säger Ulla Kajsa Koivisto Hurste, nutritionist på Livsmedelsverket.

-Det bästa sättet att att man lagstiftar om lunchen på gymnasiet, som man gjort när det gäller luncherna i grundskolan. 

I dag finns det fem kommuner i länet som tar betalt för skollunchen på gymnasiet: Haninge, Vaxholm, Täby, Lidingö och Österåker.

Ulla Kajsa Koivisto Hurste på Livsmedelsverket vill nu att en lag ska förbjuda gymnasieskolorna att ta betalt för lunchen. Hon säger att elevernas prestationer blir sämre om de inte äter tillräckligt.

I morse rapporterades vi i Stockholmsnytt om att mer än var tredje gymnasielev hoppar över lunchen i skolan om maten kostar pengar. Samtidigt tyder forskning på att elevernas prestationer blir sämre om de inte äter tillräckligt.

Undersökningar vid Umeå universitet visar bland annat att de som främst drabbas är elever som redan hade det svårt i skolan - de som kommer från familjer med sämre ekonomisk bakgrund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".