Sollentuna satsar på matematik

1:49 min

Sollentuna blir en av de första kommunerna att delta i en nationell satsning på matematik. Målet för Sollentuna är att eleverna ska bli bland de bästa i landet på matte, det säger Manfred Holmelin, rektor på Utbildning Silverdal i Sollentuna.

Manfred Holmelin, rektor på Utbildning Silverdal i Sollentuna

Reporter Elisabet Andersson

– Målsättningen för Utbildning Silverdal är att tillhöra toppen i Sollentuna kommun och Sollentuna kommun ska tillhöra toppen i landet, säger Manfred Holmelin.

Enligt den senaste internationella så kallade PISA-mätningen har svenska elevers kunskaper i matematik försämrats. Det vill Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, ändra på, och de har därför tagit initiativet till matematiksatsningen PISA 2015. Tillsammans med sex andra kommuner runt om i landet har Sollentuna blivit utvald att delta i satsningens första omgång. Målet nationellt är att andelen elever som når toppnivån i matematik ska öka och andelen som bara når lägsta nivån ska halveras. För att nå målen gäller det att kommunerna satsar, det säger Per Thalin, SKL:s projektledare för PISA 2015.

– De kommuner som vill vara med i den här strävan de ska satsa själva och de ska jobba ungefär enligt de riktlinjer, eller ideer, som SKL tror på och man ska vara beredd att arbeta ihop med andra, säger Per Thalin.

Vilken roll kommer politikerna att ha i det här?

– En central roll, för det är politikerna för det är politikerna som skriver på avsiktsförklaringen att vi villl lyfta matteundervisningen i vår kommun. Det är otroligt viktigt att man är med. Den politiska nivåns insats är avgörande, säger Per Thalin.

Politikerna kommer att spela en viktig roll i matematiksatsningen men det är i skolorna förändringarna kommer att märkas säger rektor Manfred Holmelin.

– Det handlar om att variera sin undervisning, det handlar om att börja samtala om matematik - hur man tänker, hur man räknar, hur man tar sig an problem. I grunden handlar det också om att eleverna ska få en ändrad attityd till matematikämnet, säger Manfred Holmelin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista