Självskadebeteende kartläggs

"Det tycks ha skett en ökning"
1:57 min

Nu har BUP i Stockholms län börjat föra samlad statistik över självskadebeteende. Under 2011 sökte 550 unga hjälp för det här hos BUP i länet och det verkar ha ökat, det säger Camilla Hallek som är barn- och ungdomspsykiater på BUP i Stockholm.

– De flesta som har jobbat länge tycker att det inte var såhär vanligt tidigare. Så det tycks vara så att det har skett en ökning men det finns inga studier eller siffror som säkert kan bevisa det eftersom man inte har mätt det förut, säger Camilla Hallek.

På barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Stockholm har man börjat föra statistik över självskadebeteende. De första siffrorna visar att det under förra året var 550 barn och unga som hade sökt hjälp för att de exempelvis brukar skära sig.

Det kan vara svårt för omgivningen att förstå, men de som skär sig upplever att det hjälper dem att stå ut med svåra känslor, till exempel genom att det tillfälligt dämpar ångesten. Caroline började skära sig när hon var 14 år.

– Jag skar mig och misskötte min diabetes. Det var väl illvilja mot mig själv, jag ville må bättre genom att skada mig själv. Jag hade väldigt låg självkänsla och hade ingen vidare lust att leva.

Skolundersökningar visar att upp till 15 procent av alla tjejer och fem procent av alla killar skadat själva någon gång, men långt ifrån alla fastnar i det.

Första steget är att söka hjälp på en BUP-mottagning. Men Caroline tycker inte att hon fick rätt bemötande där. Det var först när hon kom till en specialenhet inom BUP som hon slutade skära sig. Det var på DBT-enheten där Camilla Hallek arbetar med just den här problematiken. Och hon säger att de vanliga BUP-mottagningarna i och för sig har blivit bättre de senaste åren, men att de måste bli ännu bättre.

– Här i Stockholm har vi jobbat med att vi ska ha riktlinjer för olika problemområden och olika barnpsykiatriska tillstånd och där ingår självskada som ett. Tanken är att höja kompetensnivån så att man ska få ett bra mottagande. Men det är viktigt att se att om inte den här sedvanliga hjälpen fungerar kanske man behöver ännu mer specialiserad hjälp, säger Camilla Hallek.

Antalet personer som söker hjälp på BUP omfattar inte Järva och Handen eftersom mottagningarna där drivs av privata vårdgivare som inte är med i sammanställningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".