Oklart hur pengar ska betalas ut för tips om sabotage mot Nynäspendeln

Nynäshamns kommun ska nu ta ställning till hur belöningen ska betalas ut till de skolelever som tipsade som skadegörelsen mot Nynäspendeln. Tipsen ledde till att två 13-åriga skolkamrater avslöjades för sabotagen.

Egentligen var det bara två elever i klassen som lämnade tipsen men för att inte skapa motsättningar överväger kommunen nu att ersätta nästan hela klassen.

- Men givetvis ska de två eleverna som lämnade tipsen få särskild uppmärksamhet, säger kommunalrådet, socialdemokraten Tore Åkerbäck, till Radio Stockholm.

Men exakt hur de här pengarna ska betalas ut och till vem är alltså inte helt klarlagt. Frågan ska nu tas upp i kommunens arbetsutskott.

De belöningar som kommunen har utlyst kommer att uppgå till totalt 50 000 kronor, hälften ska gå till tips om skadegörelse mot pendeltågstrafiken, den andra halvan för tips om annan skadegörelse i kommunen.

Egentligen får kommunerna inte ge belöningar eller bidrag till enskilda personer, enligt ett allmänt förbud. Men om personen bidragit till att exempelvis få stopp på brottslighet som drabbar kommunen så kan det vara tillåtet, enligt jurister på kommunförbundet. Det har Radio Stockholm rapporterat tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".