Fler trygghetsrum ska byggas

1:30 min

Det ska byggas fler så kallade trygghetsrum i tunnelbanan. Radio Stockholm har tidigare berättat att fackförbundet Tansport tyckt att det finns allldeles för få sådana rum. Nu ska 31 nya trygghetsrum byggas dom kommande åren.

Trafiklandstingsrådet moderaten Christer G Wennerholm säger så här om varflr man bygger fler trygghetsrum;:

- Det är viktigt för tryggheten. Den som blir omhändertagen ska veta att man blir det under ordnade former säger Christer G Wennerholm.

Dom så kallade trygghetsrummen används främst av ordningsvakter som ohändertar personer. I rummen ska man kunna vänta tills polisen kommer. Rummen är också kameraövervakade.

Fackförbundet Transport har tidigare varit mycket kritiskt till att det funnit alltför få trygghetsrum - bara nio stycken utspridda på fem stationer. Istället blir den som ska omhändertas ofta fasthållen på perrongen - ibland med handbojor och mitt bland andra resenärer.

Björn Breivik, regionalt skyddsombud på Transport, välkomnar satsningen på att bygga fler trygghetsrum men menar att 37 rum inte räcker - det finns ju över 150 stationer bara i tunnelbanan och det finns ju även många pendeltågsstationer, menar han.

Björn Breivik är också kritisk till att skyddsombuden inte fått vara med och påverka vilka stationer som bäst behöver rummen...

- Det man borde ha gjort är att undersöka vilka stationer som bäst behöver trygghetsrum och tillsammans med skyddsmbunden kommit fram till hur många som behövs och var dom ska finnas, säger Björn Breivik.

Christer G Wennerholm menar att även om antalet rum är bestämt så är det inte bestämt var dom ska finnas:

- Antalet rum är bestämt men var dom ska ligga ska bestänmmas tillsammans med inblandade parter, säger Christer G Wennerholm.