Okunskap om andrahandsuthyrning

1:41 min

Många vet inte vilka regler som gäller vid andrahandsuthyrning av bostäder, och det kan vara en anledning till att alltför höga hyror tas ut. Det anser konsumentvägledare i Stockholm som efterlyser bättre information på de sajter som förmedlar bostäder. Många är i desperat behov av en bostad. Stockholmaren Maria och hennes man betalade en månadshyra på 13 000 kronor för en tvårummare.

– Jag tycker det är fruktansvärt, man blir lurad helt enkelt. Vi behövde något nytt just då eftersom jag var gravid och vi behövde flytta till något större, säger Maria.

Även om Maria och hennes man känner sig lurade är det inte alltid så att uthyraren bara är ute efter att luras.

Maria Wiezell som är konsumentvägledare i Stockholm säger att okunskapen om reglerna är stor, även bland uthyrarna. Många med bostadsrätt tror till exempel att de har rätt att ta ut en hyra som täcker deras räntekostnader. Men det är fel. Vad som är skälig hyra avgörs istället av det så kallade bruksvärdet för likvärdiga lägenheter. Då tar man hänsyn bland annat till lägenhetens storlek, läge och standard.

Hur många det är som berörs kan Maria Wiezell inte svara på, men hon tror att det finns ett mörkertal.

– Vi får en del konsumenter som ringer hit men det stora flertalet kommer inte fram, för att många som hyr i andra hand vet inte att de betalar för hög hyra över huvud taget, säger Maria Wiezell, konsumentvägledare i Stockholm.

Hyresnämnden prövar om en hyra är skälig, efter anmälan från hyresgästen. Maria Wiezell tror att många tvister hade kunnat undvikas om företag som förmedlar bostäder på nätet var bättre på att informera om vad som gäller vid andrahandsuthyrning.

– Om de som tillhandahåller sajter med andrahandsuthyrning, om de hade haft tydligare information så skulle det underlätta. Den informationen behöver komma ut, kunskapen om vilka lagar och regler som gäller. Den är ganska liten, särskilt bland ungdomar, säger Maria Wiezell, konsumentvägledare i Stockholm.

Maya Abdullah

P4 Radio Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.