Kriminalvårdens utredning om Hallrymningen klar

Den uppmärksammade rymningen från Hallanstalten i Södertälje i somras möjliggjordes genom två insmugglade pistoler, en olåst dörr och en mobiltelefon. Det framkom när Kriminalvårdsstyrelsen presenterade sin utredning av händelsen idag.

Enligt krimininalvårdsdirektören i Stockholm, Inga Mellgren, är det delar av personalen som ska lastas för att rymningen blev möjlig.

- Det är oerhört trist att det här handlar om några stycken vårdare som är anställda som haft sin lojalitet inte med vår verksamhet utan med de intagna på avdelningen. Det känns oerhört bekymmersamt för professionaliteten i yrkesrollen är ju jätteviktig, säger kriminalvårdsdirektör Inga Mellgren till Radio Stockholm.

Det var natten mellan den 27:e och 28:e juli som Tony Olson och ytterligare tre fångar lyckades ta sig ut från en av våra säkraste fängelser. Det blev möjligt eftersom en dörr som skulle ha varit låst inte var det.

Personal lurades till avdelningen där tungt kriminella sitter och genom hot och gisslantagning, samt hjälp utifrån, lyckades rymmarna få några dagar i frihet.

Sådant som i utredningen kallas bristande rutiner ska nu undvikas. Lås har bytts ut, inpasseringskontroll införts, personalkontrollerna ska blir fler, personal ska roteras mellan olika avdelningar och snart installeras både röntgen och mobilstörningsutrustning.
Nu utreds också möjligheten att låsa celldörrar elektroniskt.

När det gäller det rättsliga efterspelet till rymningen så blir det troligen åtal i mitten av december, enligt chefsåklagare Stefan Bergman.
Utöver de fyra rymmarna är det tretton personer som delgivits misstanke om brott. Totalt alltså sjutton personer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".