Stockholm

Prinsessan heter Estelle

2:01 min

Den nya prinsessan ska heta Estelle Silvia Ewa Mary, det meddelade kung Carl XVI Gustaf idag. Tilltalsnamn blir Estelle. Hon blir hertiginna av Östergötland. Men namnvalet tas emot med blandade reaktioner.

– Familjen var där och besökte och vi hade en trevlig gemenskap tillsammans. Hon var väldigt söt och betedde sig som hon ska göra. Det var en lycklig stund för hela familjen, berättade kungen också vid konseljen.

Efteråt hölls en kort presskonferens med bland andra överhovmästaren och statsministern, som fått träffa den lilla prinsessan.

– En mycket söt prinsessa som är lik båda sina föräldrar. Väldigt lik sin mor. Väldigt lugnt barn, berättade statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Ovanligt söt, lika söt som sin mamma. Det var fint och två urlyckliga föräldrar, sade överhovmästarinnan Alice Trolle-Wachtmeister.

Klockan tolv hålls tacksägelsegudstjänst för prinsessan i Slottskyrkan. Totalt är 450 personer inbjudna till gudstjänsten, rapporterar TT.

Fråga

Estelle ovanligt namn i Sverige

Estelle är ett namn med franskt ursprung motsvarande det latinska stella, stjärna. Namnet har funnits i Sverige sedan 1800-talet, men har aldrig varit särskilt vanligt. Cirka 1200 kvinnor heter Estelle i förnamn – av dem har 604 Estelle som tilltalsnamn, enligt Statistiska centralbyrån.

Namnet Estelle finns i släkten Bernadotte och den nya prinsessan är troligen uppkallad efter Estelle Bernadotte, som levde mellan 1904 och 1984. Hon var gift med greve Folke Bernadotte.

Estelle har namnsdag den 15 augusti.

Hertig och hertiginna är hederstitlar

Den nya prinsessan blir hertiginna i Östergötland. Titeln hertig eller hertiginna är en hederstitel och ger ingen rätt till inkomster eller liknande från ett landskap. Titeln ges till kungahusets prinsar och prinsessor som arvsberättigade till den svenska tronen eller gifta med någon som är det.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel är hertiginna respektive hertig av Västergötland, prins Carl Philip är hertig av Värmland, prinsessan Madeleine hertiginna av Hälsingland och Gästrikland och prinsessan Lilian är hertiginna av Halland.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista