Stora skillnader i arbetslöshet mellan stadsdelar. Foto: Jessica Gow /Scanpix.
Stockholm

Större klyftor mellan stadsdelar

"Det är tråkigt"
1:39 min

Totalt sett har arbetslösheten sakta börjat sjunka i länet, men det finns fortfarande stora skillnader, inte minst mellan de olika stadsdelarna i Stockholms stad, visar en ny rapport från Utrednings- och statistikkontoret, USK.

Högst är arbetslösheten i Rinkeby i nordvästra Stockholm och Skärholmen i södra Stockholm, i båda områdena ligger arbetslösheten runt sju procent – 7,4 i Rinkeby och 6,8 i Skärholmen.

Skillnaden är stor jämfört med innerstadsstadsdelar som Östermalm, Norrmalm och Kungsholmen, där arbetslösheten ligger strax under två procent.

Ismael Yusuf som bor i Rinkeby tycker att det är en trist utveckling..

– Det är tråkigt. Det går självklart inte att skylla på att de är svenskar och att invandrare inte får jobb. Det var också svårt för mig att få ett jobb i början. Jag var arbetslös i sex månader efter skolan och försökte få jobb, kämpade, tog jobb på bemanningsföretag, skitjobb på mcDonalds, men sedan släppte det, säger han.

Ismael Yusuf jobbar som nätverkstekniker. Han tycker att arbetsförmedlingen gör ett dåligt jobb i Rinkeby.

– Det är jättemånga som klagar på arbetsförmedlingen här. Jag träffat många som har varit arbetslösa länge, försöker att få ett jobb men det är jättesvårt. De gör allt för att få jobb. Sedan har jag svenska kompisar som jag jobbar med som byter jobb hur lätt som helst, säger han.

Enligt rapporten går det att se att klyftorna mellan de olika stadsdelarna ökar. Vid en jämförelse mellan Rinkeby och Östermalm går det att se att 2010 var skillnaden i andelen arbetslösa 5,3 procentenheter. Förra året, 2011, hade den skillnaden ökat till 5,7 procentenheter. I Rinkeby var arbetslösheten 7,4 procent, på Östermalm 1,7 procent.

Vad arbetslösa i Rinkeby behöver är mer utbildning, säger Ismael Yusuf.

- Mer utbildning, det skulle vara bra. Inte bara praktik.Arbetsförmedlingen skickar rätt många på praktik i tre-fyra månader, trots att de vet att den här arbetsplatsen inte kommer att anställa utan utnyttjar bara. Jag har sett folk som går på praktik på kvällar, jag har sett dem, säger Ismael Yusuf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".