Huddinge kommun vill slopa egna rabatter för barnomsorg, höjda avgifter väntar många föräldrar

Dagisavgifterna kan alltså bli betydligt högre för många föräldrar i Huddinge kommun. Om ett par veckor ska förskole- och grundskolenämnden besluta om de som har barn på dagis deltid ändå ska betala fullt pris.

Sedan maxtaxan i barnomsorgen infördes i Huddinge har det funnits fyra olika prisnivåer för att ha barn i förskola. Kostnaden har berott på hur många timmar i veckan barnet är på dagis. Men ett nytt förslag innebär att alla som har barnen på dagis mer än femton timmar i veckan betalar maxbeloppet. För en familj med två barn i förskola kan det innebära över åtta hundra kronor mer i månaden. Förslaget berör runt 30 procent, eller 1600, av förskolebarnen.

Socialdemokraterna har ännu inte tagit ställning till förvaltningens förslag, men förskole- och grundskolenämndens ordförande Erling Karlsson utgår från att partiet i huvudsak är positivt till det. Enligt beräkningar som gjorts kommer förslaget leda till besparingar på 3,5 miljoner kronor.

- Poängen är att ta bort de rabattklasser som vi haft sedan maxtaxan infördes och som inte ingår i det centrala maxtaxesystemet utan som vi haft i Huddinge för att vi varit mer generösa. Det här kommer att ge ökade intäkter som kommer att användas till mer personal och en utbyggnad av barnomsorgen så att alla får plats, säger förskole- och grundskolenämndens ordförande Erling Karlsson.

Den borgerliga oppositionen är kritisk, folkpartisten Åke Blomqvist är andre vice ordförande i förskole- och grundskolenämnden.

- Det är inte rättvist att den som har sitt barn på dagis 20 timmar per vecka ska betala samma pris för tjänsten som andra föräldrar, säger folkpartisten Åke Blomqvist är andre vice ordförande i förskole- och grundskolenämnden, till Radio Stockholm.

Åke Blomqvist är tveksam till att kommunen kommer att kunna spara flera miljoner kronor genom förslaget. Föräldrar som ändå betalar fullt pris kan välja att jobba heltid och låta barnen vara på dagis mer, anser han.

Den 16 november ska förskole- och grundskolenämnden fatta beslut om förskoletaxan i Huddinge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".