Spädbarnet i Bro dödades inte på fyndplatsen

Det döda spädbarn som igår hittades vid en gång- och cykelväg i Bro i Upplands-Bro kommun dog inte på platsen. Det är nu polisen övertygad om, med tanke på hur kroppen såg ut när den hittades.
Polisen misstänker att ett brott ligger bakom spädbarnets död.

Polisen har fått in en hel del tips kring det döda spädbarnet i Bro och de barbetas nu. Polisen ska också knacka dörr i området för att få in fler iakttagelser. Man kontaktar även BB och mödravårdscentraler i närheten för att se om de haft kontakt med någon kvinna som kan vara barnets mor.

Barnkroppen upptäcktes igår morse av en privatperson vid en gång- och cykelväg mellan Bro pendeltågsstation och Ginlögs väg.

Polisen vill inte avslöja om det är en pojke eller en flicka, men polisens presstalesman Mats Nylén säger till Radio Stockholm att det rör sig om ett i det nrämaste nyfött barn som varit dött i minst två veckor. Barnkroppen ska obduceras nu under veckan, för att kunna fastställa när och hur barnet dött.

Det kan vara ett grovt brott, men de kan också finnas naturliga förklaringar, säger Mats Nylén. I nuläget har brottet tre alternativa rubriceringar: barnadråp; som skulle innebära att barnets mor dödat det i samband med förlossningen, brott mot griftefriden; vilket skulle innebära att barnet dött en naturlig väg men att någon sedan flyttat på kroppen, eller mord.

Det döda barnet i Bro hittades bara någon mil från den gångtunnel i Brunna där ett annat dött spädbarn hittades för två år sen. Det fallet är fortfarande olöst men polisen vet inte om det finns något samband mellan de två fallen.