Kommunala pengar till ungdomsprojekt i Stockholm

Stockholms stad satsar 9,5 miljoner kronor på brottsförebyggande arbete bland ungdomar. Pengarna går till Fryshusets verksamheter.

Satsningen är en del i ett större åtgärdspaket som Stockholms stad tagit fram tillsammans med bland andra SL och polisen för att motverka våld, kriminalitet och skadegörelse.

Efter den senaste tidens skadegörelse mot kollektivtrafiken kan man undra om inte satsningen kommer för sent, men finansborgarrådet Annika Billström (s) tycker inte det:

- Nu känner vi att vi har ett utrymme ekonomiskt, då prioriterar vi barn och unga. Jag tycker aldrig att det är för sent för förebyggande arbete, säger Billström till Radio Stockholm.

Fryshuset får sitt grundstöd utökat med en och en halv miljon kronor. De resterande åtta miljonerna kommer, enligt Anders Carlberg på Fryshuset, att räcka till 20 nya Lugna gatan-värdar, utöver de 60 värdar som finns idag.

Lugna gatan jobbar tillsammans med ungdomar i de områden där problemen är som störst. Med de nya pengarna ska ett projekt återupptas där man gör hembesök och stöder brottsoffer som går i samma skola som gärningsmännnen.