Stockholm

Hamilton öppnar för studentflak - en dag

1:37 min

Det blir inga studentflak vid Sergels torg i år – det beskedet har trafikborgarrådet Ulla Hamilton (M) gett redan tidigare och nu har hon definitivt satt ner foten. Men hon lämnar en viss öppning.

Från och med mitten av maj och ungefär en månad framåt blir det förbjudet att köra studentflak vid torget och på gatorna runt om. Polisen kommer att övervaka att förbudet hålls.

Men Ulla Hamilton öppnar samtidigt för en lösning om alla skolor kunde ena sig om att skicka ut studentflaken en viss dag.

– Ja, alltså jag har fått en sådan synpunkt på mailen här idag på förmiddagen också och jag svarade den personen att jag skulle välkomna ett sådant intiativ från skolorna, säger hon till Radio Stockholm.

Protesterna har varit kraftiga mot att trafiken inne i city lamslås under nästan en månads tid när studentflaken korkar igen framkomligheten. Men protesterna från studenterna när Stockholms stad tidigare försökt begränsa flakens framfart har också varit kraftiga.

Att begränsa flakåkandet till en enda dag skulle alltså kunna vara en lösning, säger Ulla Hamilton.

Studenten Viktor Söderblom från Lidingö tycker att det skulle vara en okej kompromiss.

– Det skulle jag absolut gå med på, hellre det än att vi får åka runt här på Lidingö och se det vi alltid ser liksom, säger han och fortsätter:

– Det är ju en del av att ta studenten att man får åka flak, åka in via Sergels torg, in till stan där och liksom fira ordentligt.

Men när det skulle kunna bli verklighet med samtliga flak på en och samma dag – det är oklart. Och något sådant förutsätter total enighet, betonar Ulla Hamilton.

– Om alla Stockholms skolor, både kranskommunerna och Stockholms stads skolor kommer och säger att nu är vi ense om att alla studentflaken ska gå ut samma dag, så ska vi naturligtvis sätta oss ner och diskutera vilken dag detta skulle vara, säger Ulla Hamilton.

Men du tror att ett sådant upplägg skulle kunna fungera?

– Ja, alltså det blir ju ingen större skillnad än som man då har konstaterat, Stockholm marathon eller då man har andra aktiviteter som då stänger av staden i princip under en dag, men det förutsätter att alla är med på det.

Fredrik Eliasson
fredrik.eliasson@sverigesradio.se

Baris Kayhan
baris.kayhan@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista