"Sumpan" - rikast i länet

1:40 min

Sundbyberg är länets rikast kommun, i alla fall om man jämför vilka nettotillgångar kommunen har per invånare. Med 40 000 kronor per invånare leder Sundbyberg ligan i länet medan Ekerö är sämst med minus 6 000 kronor per invånare.

Jonas Nygren, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg, berättar varför.

– Framför allt så har vi väldigt stora tillgångar i vårt allmännyttiga bostadsbolag som ju har 8 000 lägenheter. Fastigheter har ju haft en väldigt positiv värdeutveckling så det bidrar, säger Jonas Nygren.

Visste du om att det såg ut så här i förhållande till länets övriga kommuner?

– Inte i relation till länets övriga kommuner, däremot vet vi att vi är den enda kommunen som inte har några långfristiga lån, så vi vet att vi i grunden jämfört med kompisarna i länet har en väldigt god ekonomi, säger Jonas Nygren.

Många tänker nu att Sundbyberg, de borde ju kunna sänka skatten, vad säger du om det?

– Vi har pratat om att det kanske skulle vara möjligt med kanske tio öre, säger Jonas Nygren.

Idag publicerade Metro nya siffror från Sveriges kommuner och landsting som visar hur stora nettotillgångar kommunerna har per invånare. I toppen i länet ligger Sundbyberg med mer än 40 000 per invånare. Också Nykvarns kommun ligger över 40 000 per person medan Stockholms stad ligger på 38 000 och Danderyd på närmare 19 000. Men flera kommuner ligger också på minus, till exempel Haninge, Vaxholm och Ekerö som har minus 6 000 per invånare. Det beror på låneskulden, säger Peter Carpelan, moderat och ordförande i Ekerös kommunstyrelse.

– Skillnaden, om man tittar på siffrorna mellan Ekerö och Sundbyberg, är att vi har så hög låneskuld och Sundbyberg har ingen låneskuld alls. Det är där den stora skillnaden är, på skuldsidan. Vi har för höga skulder och Sundbyberg har egentligen noll, säger Peter Carpelan.

När är Ekerö kommun inte längre i botten på den här listan?

Vi tycker aldrig om att vara i botten på någon lista så vi kommer att göra allt vi kan för att förbättra det här resultatet, säger Peter Carpelan.

Fredrik Elisasson
fredrik.eliasson@sverigesradio.se

Elisabeth Andersson
elisabeth.andersson@sverigesradio.se