Nytt team gör oanmälda besök i äldrevård

1:56 min

Problem på äldreboenden ska rättas till snabbare framöver. Nu är den nya grupp med personer som ska göra inspektioner och oanmälda besök igång. Till den nya enheten ska både boende, anhöriga och personal kunna höra av sig, säger Joakim Larsson (M), äldreborgarråd i Stockholm.

– Hit kan man ringa anonymt. Man kan också ge signaler från personalgruppen eller från enskilda äldre eller från anhöriga till den här enheten om att här är det någonting som inte fungerar. Då ska man kunna åka dit och så ska man försöka se till att rätta till problemet i första hand på en gång, säger Joakim Larsson.

Ett tiotal personer ska jobba heltid med det här och de har redan börjat göra oanmälda inspektioner.

Joakim Larsson säger att gruppen också ska sprida goda exemplen som finns på många äldreboenden till boenden där det finns brister.

Bakgrunden är de problem som upptäckts på flera äldreboenden, bland annat på Koppargården i Vällingby i nordvästra Stockholm.

– Det vi såg med Koppargården var ju att från det att stadsdelsnämnden inledde sitt gedigna arbete med att faktiskt komma till rätta med bekymren, med vitesförelägganden och se till att man också begärde att kommunen skulle häva avtalet - under hela den perioden så händer väldigt mycket, det skapas väldigt mycket oro. Och det den här enheten skulle kunna göra är att tidigt gå in och hjälpa en verksamhet att faktiskt komma till rätta med bekymren, säger Joakim Larsson.

Jane Stegring på Vårdförbundet tycker att det är bra med mer arbete för kvalitet i äldreomsorgen, men hon skulle vilja att personalen på boendena involveras mycket i arbetet med vad den nya enheten ska titta på.

Hon tror också att många problem skulle lösas om det fanns mer personal och personal med rätt kompetens, vilket det alls inte alltid finns i dag, säger hon.

– Det är ju en bemanningsfråga till syvende och sist, säger Jane Stegring.

– Rätt personal vid rätt tillfälle. Vi tror exempelvis att ett jätteproblem är att man nattetid inte har bemannat med kompetenssjuksköterska på många äldreboenden. Är man multisjuk så behöver man ha den personen som känner patienten på natten där på stället, säger Jane Stegring.