Stockholm

Samma höjning för alla Stockholmshemsbor

1:44 min

Nu är årets hyror för Stockholmshems dryga 47000 hyresgäster klara. Det blir en hyreshöjning med knappt 2,5 procent för alla hyresgäster från den 1 april. "Relativt högt", tycker Hyresgästföreningens ordförande.

Förhandlingarna mellan bostadsföretaget Stockholmshem och Hyresgästföreningar drog ut på tiden och har varit tuffa berättar Terje Gunnarsson, ordförande i hyresgästföreningen i Stockholm

– Jag känner en lättnad över att man har kommit i land med förhandlingarna. Däremot så tycker jag faktiskt att 2.48 är relativt högt, säger han.

Bostadsföretaget Stockholmshem och Hyresgästföreningen har förhandlat i över ett halvår om hur mycket hyran ska höjas med för sina 25 000 lägenheter som finns runtom i Stockholm. Stockholmshem har velat att ökningen av hyran ska vara störst i innerstan och betydligt mindre ute i förorten. Men hyresgästföreningen har tyckt att det geografiska läget inte ska spela någon roll för hur mycket man får betala i månaden.

Lösningen blev istället att höja hyran för alla lägenheter med knappa två och en halv procent från och med april. Stockholmshem säger i dag  att de är förvånade över att Hyresgästföreningen vill höja hyran likvärdigt för alla medlemmar i stället för att göra enskilda bedömningar på varje lägenhet.

– Vi vill inte höja hyran för någon av våra medlemmar, det är bara tramsigt att påstå. Vi tyckte inte att man kunde ha så stora hyresskillnader om man inte hade någon speciell grund för det. Och om grunden bara är det geografiska läget, då blir det fel. Sedan finns det säkert någon som tycker att de i innerstan ska få betala lite mer, men delegationen som består utav hyresgäster från innerstad och ytterstad har ställt sig bakom avtalet, säger Terje Gunnarsson på Hyresgästföreningen.

Ingela Lindh, som är VD för Stockholmshem,  försökte in i det sista att driva igenom förslaget om att innerstadslägenheterna ska få en högre höjning än de utanför stan. 

– Och då kan man naturligtvis fråga sig varför vi har gått med på det här? Det är helt enkelt därför att våra hyresgäster måste få reda på vilken hyra de ska betala i år. Vi kunde helt enkelt inte hålla på längre. 

 Gav ni upp med andra ord?

– Ja. Man kan säga att vi gav upp eller att vi tog ansvar för en situation som inte längre var hållbar.