STOCKHOLM

Sex åtalade för människohandel

1:30 min

Sex män från Litauen åtalades idag för människohandel och koppleri. Männen har enligt åtalet med löften om stora inkomster lockat cirka 15 kvinnor till Sverige för att sälja sex, men planen var redan från början att de aldrig skulle få några pengar.

– De har haft en brottsplan, gärningmännen, att man ska lura tjejerna på alla pengar. Man lovade dem att om ni prostituerar er i Sverige så kommer ni att tjäna bra med pengar och ni kommer att få en rejäl hacka på det här. Men i slutänden så har flera av dem inte fått någon ersättning över huvud taget eller bara fått en liten del av ersättningen, säger åklagaren Lars Ågren.

Det var efter en tids spaning och telefonavlyssning som polisen i augusti förra året slog till mot flera adresser i Stockholmsområdet. De sex män som nu åtalas är misstänkta för att under ett års tid ha rekryterat runt 15 kvinnor från Litauen att komma till Sverige och prostituera sig.

Kvinnorna utlovades stora inkomster men fick inga eller bara lite pengar. Större delen av inkomsterna från prostitutionen har männen själva tagit.

Männen skaffade sexköpare genom att lägga ut annonser på nätet. De har sedan fungerat som kontaktpersoner, skjutsat kvinnorna till och från kunder och hyst in dem i olika lägenheter och på hotell.

Utredningen kring härvan är omfattande. En mängd förhör har skett och telefonavlyssning har genomförts både i Sverige och Litauen.

Åklagare Lars Ågren har gott hopp om fällande domar.

– Vi har bra bevisläge genom vad målsägandena berättat, vi har sexannonser, vi har telefonavlyssning, vi har spaningsuppgifter, vi har fotografier, vi har filmer. Dessutom har vi de misstänktas egna uppgifter så jag förväntar mig en fällande dom, säger Lars Ågren.

Männen nekar till brott.