STOCKHOLM

Neapelsopor ska värma stockholmarna

1:54 min

Fortum värme ska ta emot 6 000 ton sopor från italienska Neapel. Tanken är att soporna ska förbrännas och ge fjärrvärme till stockholmarna.

– Neapel har haft stora problem med hur soporna hanterats, men soporna som kommer till Stockholm är noggrant kontrollerade, både på platsen där i deras egna kvalitetskontrollsystem och så hos oss, när vi tar emot avfall har vi alltid en kvalitetskontroll. Det är brännbart avfall som kommer från sorterade hushållssopor, ungefär som i Stockholm kan man säga, säger Ulf Wikström, kommunikations- och miljöchef på Fortum värme.

Sophanteringen i Neapel har varit en källa till problem under många år - den anses styrd av maffian och för några år sedan fick Italien skicka militär till regionen för att styra upp hanteringen, som helt spårat ur med olagliga soptippar och sopor som brändes okontrollerat på gatorna.

Enligt Ulf Wikström håller Italien nu på att styra upp sophanteringen i regionen och då innebär det att stora mängder sopor behöver tas om hand. Och det är där Fortum kommer in - en båtlast med 6 000 ton sopor ska alltså skeppas till Sverige för att förbrännas i Högdalsverket i södra Stockholm.

Fortum känner sig trygga i affären eftersom de samarbetar med ett stort och välrenommerat internationellt bolag, säger han. Fortum har också haft personal på plats som varit nöjda med vad de sett - och Ulf Wikström betonar att de ställt en rad krav för samarbetet.

– Skulle vi på något sätt misstänka att det inte går rätt till kan vi avveckla samarbetet.

Till att börja med blir det alltså en båtlast från Neapel, men Uf Wikström tror att det kommer att bli mer sopor från Europa framöver. 6 000 ton räcker till ungefär 15 000 Megawatt-timmar,säger han.

– Man kan säga att det här är något som förbrukas på ett ögonblick i Stockholms fjärrvärmesystem, det är en väldigt liten del av vår årliga bränsleförsörjning. Men det är en ganska viktig del för klimatet och miljön ändå, eftersom  alternativet är att det här skulle ligga på en soptipp och ruttna och bilda metan, som är en stor potent växthusgas.