Norrtälje

200 miljoner ska förbättra vattnet i Norrtälje

1:31 min

Norrtälje kommun satsar nu 200 miljoner kronor på att bygga ut av kommunalt vatten och avlopp runt Bergshamraviken. Utbyggnaden är ett led i i kommunens satsning på att minska utsläpppen från dåliga avlopp i sommarstugor som nu ofta bebos året runt.

Bertil Rusk är vatten och avloppschef i Norrtälje kommun:

– Bersghamraviken är klassad som mycket dålig. Mycket kväve och fosfor som gör att bottnarna dör och att fiskarna inte trivs, säger Bertil Rusk.

Norrtälje har precis som som många andra kustnära kommuner i länet problem med avloppen i sommarstugor som allt oftare används som åretruntboende. Utbyggnaden runt Bergshamraviken är det första större utbyggnaden av vatten och avlopp för att förbättra vattenkvaltén i Norrtälje kommun.

Cirka 550 fastigheter kommer nu att få kommunalal edningar fram till tomtgränsen. För fastighetsägarna betyder utbyggnaden en rejäl kostnad på runt 200.000 kronor, och som fastighetsägare har man inget val säger Bertil Rusk:

– I det här fallet är det så att man lägger ut ett så kallat verksamhetsområde och då är man skyldig att betala sin avgift och om man har så dåligt avlopp som många har där ute så måste man också ansluta sig, säger Bertil Rusk.

Dom kommande 20 åren ska Norrtälje kommun bygga ut kommunalt vatten och avlopp till runt totalt 8000 fastigheter.

– Vi har ju drygt 20 000 fritidsfastigheter och av dom är nästan inga anslutna. Nu kommer vi att ansluta runt 6000 dom kommande åren till att börja med och det är en satsning som kommer att fortsätta under 20 år framöver, säger Bertil Rusk.